• Marijke

Ooohhh nee, een blauwe plek! Wat kan je doen?

Als je een blauw plek hebt wil je deze zo snel mogelijk weg want het is zo vervelend als mensen je telkens weer opnieuw vragen: "wat is er gebeurd?"


Wat is een blauwe plek?

Een blauw plek, een kneuzing is bloed uit kleine gebroken bloedvaten dat zich verzamelt tussen de huid en de spier.


Meestal zie je in het begin gewoon roodheid, bloed dat zich verzamelt en voel je dat de zone wel wat gevoeliger is. Binnen 1 of soms zelfs pas na 2 dagen wordt het bloed blauw of paars om na 5 tot 10 dagen geel te worden. (het teken van genezing). De kleur zal geleidelijk aan vervagen en uiteindelijk verdwijnen.


Binnen de 2 weken zie je er normaalgezien niets meer van.


Wat kan je doen om te voorkomen dat het blauw zal worden of minimaal blauw zal zijn?


Direct:

Als je voelt dat een zone gevoeliger aanvoelt is het aan te raden om er zo snel mogelijk een ijskompres op te leggen met een beetje druk: 10 tot 30min. om dan even 15min. te wachten en het er terug op te leggen. Herhaal tot proces zoveel mogelijk gedurende 36uren.


Dit zal helpen om de zwelling te verminderen en de bloedvaten te laten samentrekken zodat het niet zal blauw worden of toch minimaal.

Na 36uren:

schakel na 36uren over op warmtebehandeling. Leg een aantal keer per dag een warm kompres op de zone om de bloedtoevoer naar de zone te vergroten zodat de blauwe plek sneller opgruimd zal worden. Doe dit niet sneller of de blauwe plek zal alleen maar groter worden.


Wat kan je doen als je niet kon vermijden dat het blauw werd? Niet alles is wetenschappelijk onderbouwd maar wel het proberen waard!


Masseer zachtjes in cirkeltjes rond de buitenrand van de blauwe plek om de bloedcirculatie te stimuleren en de afvoer te bevorderen.


Ga kort in zonlicht (max 10 à 15min.). zonlicht helpt bij het afbreken en zorgt ervoor dat de blauwe plek sneller bruin/geel wordt.


Arnica

Is een kruid dat ontstekingen, zwellingen, verkleuringen snel kan verminderen. Je kan het innemen en/of de arnica in een crème gebruiken.


Vitamine K crème

Vitamine K geneest ook sneller de blauw plek.


Institute BCN heeft een goede crème: de Arni-KEven wat extra vitamine C innemen door middel van een kwalitatief supplement en/of vitamine C rijke voeding kan je helpen.

Vitamine C wordt oa. gebruikt voor het verminderen van ontstekingen en het sneller herstellen!


Toevallig ananas en papay in de fruitmand? Maak een pureemasker van ananas en papaya en leg dat op de blauwe plekken, deze vruchten bevatten bromelaïne wat gebruikt wordt voor het afremmen van bloedstolling en het genezen van ontstekingen. Je kan ook een kwalitatief supplement innemen.


Producten nodig?
23 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven