• Marijke

Onze huid...

Bijgewerkt op: 30 apr. 2021

Willen we begrijpen hoe bepaalde behandelingen werken, welke invloed producten en ingrediënten hebben dan is het belangrijk om iets meer over de huid te leren.


Jouw huid is jouw grootste orgaan. De buitenste laag van je lichaam. De huid heeft een oppervlakte van 2m² en weegt 4 tot 7kg.


Draag zorg voor jouw huid! Sta even en stil en wordt je bewust wat jouw huid voor je doet!

De huid beschermt onze organen en spieren.

De onderste huidlaag, de laag waar onze vetcellen zitten beschermt onze organen en spieren. Zie ze een beetje als een veerkrachtig stootkussen!


De huid beschermt ons tegen uitdrogen en vochtverdamping.


Er ligt een laagje op de huid, een emulsie die we de zuurmantel noemen.

De zuurmantel bestaat uit: talg, zweet, en stofjes die door het verhoorningsproces op de huid komen.

In deze zuurmantel zitten vochtopnemende (hydrofiele) en vochtaantrekkende (hygroscopische) stoffen die de hoornlaag (bovenste laag) beschermen tegen uitdroging en verdamping. Het is dus belangrijk om de zuurmantel intact te houden. (tss 4.5 en 5.8)


Gebruik je water en/of reiniging en/of klassieke zeep met een ph lager dan 7 dan hoef je je geen zorgen te maken!


Maar meestal heeft ons water al gauw een ph van 8 en ouderwetse klassieke zeep een ph van rond de 9. Dan begrijp je dat je schade aanricht. Want hoeveel keer per dag wassen we onze handen?


Water lost de zuurmantel op. Na een wasbeurt kan het een half uur tot 2.5u duren voordat de zuurmantel zich terug hersteld heeft.


De reinigers en zepen die wij verkopen hebben allemaal een ph die laag genoeg is!De huid beschermt ons beperkt tegen UV

Onder invloed van uv-licht maakt de huid extra pigment aan en verdikt de hoornlaag (bovenste huidlaag).

Dit proces gebeurt om ons te beschermen tegen de zon maar verloopt geleidelijk aan vandaar dat de blanke huid langzaam aan de zon moet wennen.


Op de foto kan je rechts de verdikte hoornlaag zien, links zie je een beschadigde hoornlaag, waar een huidkanker te zien is.De huid beschermt ons tegen electriciteit

De bovenste huidlaag is verhoornd (dood) en dat is dus een slechte geleiding voor electriciteit.

De huid regelt onze temperatuur:


Warmte afgeven:

De warmte die in het lichaam ontstaat bij verbranding in de cellen wordt afgegeven aan het bloed. het bloed geeft het af aan de huid. de fijne bloedvaatjes verwijden zich en geven zo de warmte af aan de omgeving. Is dit niet voldoende dan gaan we zweten, dit zweet verdamt op de huid. Waardoor we afkoelen.


Ook hoe actiever het lichaam hoe meer warmte er vrij komt.

Bij vrouwen heeft de menstruatiecyclus ook een grote invloed op de temperatuur.


Wamte vasthouden:

wanneer het lichaam begint af te koelen terkken de bloedvaatjes in de huid zich samen en produceren de zweetklieren minder zweet. De haarspiertjes trekken aan de wortel de haartjes recht en er ontstaat kippenvel. Tussen de rechtopstaande haartjes zit lucht die de warmte in het lichaam vasthoudt.De huid werkt als een legertje, een soort muur: zorgt dat niet alles zomaar in ons lichaam kan komen.

Doordat de bovenste huidlaag dood is, verhoornd is en de huid bedekt is met een emulsie (zuurtegraad) kunnen chemische stoffen zeer moeilijk binnen dringen.


Er is ook een huidbarrière net tussen de dode en levende huidlaag.

Maar goed dat ook water daar niet kan passeren of anders zou onze huid opzwellen!


De huidbarrière laat bepaalde stoffen wel door, belangrijk om te weten welke zodat we weten welke werkzame stoffen in onze cosmetica echt naar binnen gaan en wat niet. En hoe we de werkzame stoffen een handje kunnen helpen om erdoor te geraken. Maar meer hierover later.


De huid zorgt ervoor dat we warmte, kou, pijn, aanraking voelen.

via de tastlichaampjes (testreceptoren) in de huid kan je prikkels waarnemen zoals pijn en prettige aanrakingen. Deze receptoren zijn verbonden met de zenuwuiteinden die de prikkels naar de hersenen leiden. De hersenen zenden een reactie zoals:

  • Het prikkelen van talg- en zweetklieren

  • Het prikkelen van de wanden van bloedvaten- en lymfevaten

  • Het prikkelen van haarspiertjes (kippenvel)


De huid zorgt ervoor dat we energie opslaan (ons vetlaagje).