• Marijke

Ingegroeide haren? zoo vervelend!

Heel veel mensen hebben hier last van, we krijgen hierover veel vragen in het instituut dus tijd om er eens dieper op in te gaan...

Ingegroeide haartjes of ontstoken haartjes komen meestal voor op plaatsen waar geschoren, geharst, geëpileerd wordt en/of waar wrijving van aansluitende kledij is.


Maar ook bacteriën kunnen de oorzaak zijn.
Hoe zien ze eruit?


Ingegroeide haartjes zien eruit als een verhoogd bultje


Ze kunnen er roder uitzien maar niet altijd.


Ze kunnen pijn doen, drukkend gevoel geven, jeuken of ook niet.


Maar het kunnen ook puistje met pus worden en als je goed kijkt kan je een haartje onder de huid zien.


Afhankelijk van de huidkleur kan errond ook verkleuring zijn.


Hoe krijg je nu die ingegeroeide haartjes?


Scheer je?

  • scheer dan met de haargroei richting mee: je beschadigt de huid minder en de kans dat het haartje té kort is en opgesloten geraakt onder de huid is kleiner.

  • Zorg dat je mesje niet bot is want dan trek je haren eerder uit in plaats dat je ze afscheert, ze breken af met alle gevolgen vandien.Epileer je? Eén of andere vorm van uittrekken?

Bij het epileren en/of harsen kan het voorkomen dat haartjes niet volledig tot aan de wortel uitgetrokken worden maar dat ze afbreken.

De kans is dan groter dat ze niet goed naar buiten groeien, maar onder de huid hun weg zoeken.


We hebben onderhuids ook iets zoals kleine buisjes die de haren leiden, door te epileren kunnen we deze beschadigen wat de richting van de haargroei kan veranderen.heb je schilferige huid? Droge huid? Dikke huid? scrub, exfolieer je niet regelmatig?

Dan is de kans groote dat er te veel dode huidcellen zijn.

Deze sluiten de proriën (opening) af waar het haartje door wil komen, het haartje is niet sterk genoeg om erdoor te komen, kiest de gemakkelijkste weg en zal zijwaarts beginnen groeien.


Exfolieer dus de huid!

Scrub 2 keer per week of gebruik een reiniging AHA/BHA en/of een glycol 10% dan hoef je niet extra te schuren.Draag je strakke kledij of strak ondergoed met uitgesproken randen?

Dan is de kans ook groot dat je last hebt van ingegroeide haartjes.


De wrijving en druk zorgt ervoor dat er druk komt op je haarfollikels en de kans is groot dat ze terug zullen groeien in plaats dat ze tegen de druk vechten en naar boven zullen groeien.


Probeer dus strakke lingerie, strakke kledij te vermijden als je last hebt van ingegroeide haartjes en zeker als je ze net verwijdert hebt tot de periode dat ze door de huid zichtbaar zijn.


Start niet met: prutsen, peuteren, duwen, trekken.
Op deze manier is de kans groot dat je bacteriën in de huid brengt en er dus een ontsteking komt of de ontsteking vergroot. Je maakt schade en de huid kan ook verkleuren en littekens maken.


Wat kan je dan wel doen?

Ga gerust zelf aan de slag, maar denk eraan: steriel! Lukt het je niet? Boek behandeltijd in, we helpen je graag. Blijft er vekleuring over of littekens van oude ingegroeide haartjes? Ook deze kunnen we aanpakken in hetzelfde tijdsblok!

66 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven