• Marijke

Heeft nachtwerk invloed op jouw huid?

Bijgewerkt op: 9 mei 2021

Wat gebeurt er als we omgekeerd leven? Wat voor invloed, gevolgen heeft nachtwerk op onze huid? Hoe kunnen we onze huid ondersteunen als we vooral 's nachts leven?


Als mens slapen we van nature uit tijdens de nacht. We zijn een beetje als zonnepanelen, we laden op bij daglicht, zon.


Heeft nachtwerk invloed op jouw huid?

Elke cel, elk weefsel in ons lichaam heeft een bepaald ritme, een bepaalde functie op een bepaald moment van de dag of nacht.


Wanneer je de dag en nacht omgooit komt er een beetje chaos in je lichaam, dit geeft stress, adrenaline in je lijf! Met ook wel wat gevolgen voor de huid.Wat zijn de gevolgen van stress, te veel adrenaline in jouw lijf op jouw huid?


Langdurige stress verhoogt de cortisolwaarden in ons lichaam, dit:

 • brengt de hormonen uit balans.

 • verstoort de huidbarrière.

 • heeft invloed op ons immuunsysteem, ons legertje, onze bescherming wordt zwakker.

 • de celvernieuwing vertraagt dus we worden sneller ouder.

 • de vetstofwisseling en talgproductie zijn uit balans, wat onzuiverheden veroorzaakt.

 • de ontstekingsremmende functie vermindert, opstoot rosacea, acné

 • ontstaan van pigmentvlekken, actievere pigmentcellen door verhoogde adrenaline)

 • Doffe, bleke huid door meer afvalstoffen en minder doorbloeding.


Je slaapt overdag en leeft/werkt 's nachts dus je ziet bijna geen zonlicht, daglicht. Welke invloed heeft dat? Wat doet een eventueel Vitamine D te kort met je huid?

De weerstand, immuniteit verzwakt en de huid is minder weerbaar voor invloeden van buitenaf. Het legertje, de bescherming is zwakker het gevolg is een minder sterke huidbarrière dus:

 • sneller last van ontstekingen

 • roodheid, eczeem, droge vlekken, bruine vlekken

 • huid uit balans: droger of vetter

 • Je zweet ook sneller, geeft meer onzuiverheden aan de huid

 • de vethuishouding raakt uit balans, meer glans, open poriën, puistjes

 • Trager herstel van wondjes, van acné

 • Doffe huid, minder kleur, minder doorbloeding

Vul jouw vitamine D aan door in jouw vrije dagen buiten te zijn want jouw lichaam kan vitamen D sparen, opslaan. Ook vette vis en roomboter bevatten vitamine D.


Leef volgens het ritme van jouw organen!

Al gehoord van de orgaanklok?

In de Chinese geneeskunde werken we met een orgaanklok. We hebben 12 energiebanen in ons lichaam, ook wel meridianen genoemd. Deze meridianen zijn verbonden aan een orgaan dat telkens gedurende 2 uren optimaal, intensief aan het werk is.


En nee dit is geen hokus pocus, voor degene die een wetenschappelijk bewijs nodig hebben: in maart 2019 verscheen: https://doi.org/10.1155/2019/6976892Als we de orgaanklok even van dicht bekijken dan zien we onder andere dat ons spijsverteringsstelsel overdag actief is en onze lever in de nacht het meest actief is.


De lever en de huid?

Tussen 1u en 3u is het actieve moment van de lever. Op dat moment zouden we in een diepe slaap moeten zijn want de lever wil dan druk bezig zijn met het lichaam van zijn afvalstoffen te verlossen, zowel fysiek als emotioneel ben je aan het ontgiften.


Ja, ook emotioneel... Denk maar even aan het spreekwoord: "het ligt op m'n lever". Ingehouden woede, frustraties, emoties geven ook toxische stoffen waar jouw lever jou vanaf wil helpen.


Jouw levert produceert ook nieuw bloed tussen 1u en 3u.

Bloed kan alleen terug naar de lever stromen als we liggen. De lever kan daarom alleen zijn werk goed doen als we slapen op dat moment.


Wat zijn de zichtbare gevolgen op de huid als jouw lever zijn werk niet goed kan doen?

Als jouw lever niet voldoende zijn werk heeft kunnen doen dan stapelen de afvalstoffen zich op met alle gevolgen vandien maar jouw lichaam is slim en zal jouw huid gebruiken om toch te proberen die toxines af te voeren, je zweet bvb sneller, met een glanzende huid, meer onzuiverheden tot gevolg.


Geen extra bloedproductie, minder doorbloeding zal jouw huid er doffer, grauwer laten uitzien, minder kleur aan jouw huid geven. Minder doorbloeding, is ook minder zuurstof in de cellen, tragere celvernieuwing, minder aanmaak collageen en elastine en een snellere huidveroudering als gevolg.


Jeuk en eczeem zijn ook een gevolg van een lever die onvoldoende zijn werk kan doen.


De lever zorgt er ook voor dat de je glanzend en gezond haar hebt, jouw hoofdhuid, haarfollikels genoeg voedingsstoffen, doorbloeding hebben zodat jouw haar niet verzwakt en uitvalt.


Dus werk je in de nacht wees dan extra lief voor jouw lever!

Eet en drink geen extra lever belastende producten zoals bewerkte voeding, suikers, frisdranken en alcohol.


Maar help jouw lichaam:

Drink veel water of zuiverende kruideninfusie zoals onze healthy cleansing. Eet gezonde, verse voeding vol van antioxidanten die je beschermen en laat bewerkte voeding, synthetische voeding en suikerrijke voeding en drinken aan de kant liggen. Eet voeding en geen vulsel! Jouw lichaam en jouw huid zullen je dankbaar zijn.


Ook ons spijsverteringsstelsel heeft een enorme invloed op de huid en is net als de lever in de war als we omgekeerd leven, hier schrijf ik binnenkort meer over.


Hoe ondersteun je jouw huid, lichaam als je veel 's nachts wakker bent?

Reinig goed voor je vertrekt, ookal heb je niet net geslapen. Gebruik een reiniger met fruitzuur die tot diep in de poriën reinigt. zoals onze BHA/AHA reiniger.

Vergeet ook niet te reinigen voordat je gaat slapen! Bekijk de blog over reinigen ook even.


Gebruik eventueel een Vitamine C serum (hoge concentratie) of dexpanthenol serum die jouw huid en huidbarrière extra beschermen voor alle externe invloeden zoals bvb. slechte luchtvochtigheid, airco.


Breng een goed vochtinbrengende crème aan vb onze herstellende crème of de mesoage


Er zijn ook specifieke vitamine supplementen gericht op dag (beschermen), nacht (herstellen) die jouw lichaam een goede ondersteuning bieden. De day and night multi-vitamine van vitakruid is 1 van de weinige merken die rekening houdt met het bioritme.


Zoals ik hiervoor reeds vermelde: drink veel water en/of zuiverende infusies, eet gezond ter ondersteuning van jouw lever en spijsvertering.


Laat je niet verleiden tot suikers als tijdelijke energie boost!


Wil je meer weten over de orgaanklok, wat voor invloed dit heeft op onze huid? Hou onze blog dan in de gaten. Ik schrijf er binnenkort nog meer over.


Draag zorg voor jezelf!

Alle voorgestelde producten kan je terugvinden in onze webshop. Neem gerust een kijkje in onze webshop

45 weergaven