• Marijke

Cognitieve verbetering met de pruikzwam: een onderzoek van 16 weken.

Bijgewerkt op: 14 jun. 2021

Nee niet een hype maar ondersteund door oa. een klinische studie die in 2009 uitgevoerd werd bij een groep mannen en vrouwen tussen de 50 en 80 jaar met milde cognitieve stoornissen. Men zag grote verbeteringen van de hersenen en het geheugen.


De pruikzwam bevat 2 speciale verbindingen: hericenonen en erinacines:


Deze verbindingen bevatten stoffen die de groei van de hersenen kunnen stimuleren met de bescherming van het geheugen en meer focus tot gevolg!


Het onderzoek werd gedurende 16 weken uitgevoerd:

De groep werd in 2 gedeeld. Ze kregen oefeningen en testen .


1 deel van de groep kreeg 3 gram pruikzwam per dag, de andere groep kreeg een placebo.


Zowel de onderzoekers als de deelnemers wisten niet wie het placebo kreeg.

In week 8, 12 en 16 werden ze opnieuw getest en de resultaten werden vergeleken met de start.Men zag elke keer meer verbetering! Dus de verbetering bleef toenemen!


Maar men zag ook dat 4 weken nadat de testpersonen stopten met het innemen de verbeteringen terug afnamen.


Iedereen wil graag scherp blijven, zijn geheugen behouden. Gebruik de pruikzwam ter aanvulling van jouw gezonde voeding en levensstijl!

Er werd nog veel onderzoek gedaan bij muizen en via regaarbuizen naar oa. de positieve voordelen van pruikzwam bij dementie, alzheimer. Met hele positieve resultaten maar er is meer menselijke studie nodig om dit wetenschappelijk te kunnen bewijzen.


Wees creatief met het gebruik van de pruikzwam. Denk niet dat je hem enkel kan innemen met water.


gebruik hem in de keuken in jouw receptjes en maak lekker koekjes of maak er een lekker koffie van of voeg hem als extra toe aan jouw sapjes, smoothie of soep.


Gebruik hem ook in jouw DIY receptjes voor skincare want ook uitwendig heeft hij krachtige eigenschappen! Meer hierover in een ander artikel.


Pruikzwam kopen?

69 weergaven